Llibre de la notaria d’Esparraguera

(castellano)

El llibre de la notaria d’Esparraguera (1827), que pertany al fons del Districte Notarial de Sant Feliu de Llobregat (Arxiu Comarcal del Baix Llobregat), estava molt greument afectat per fongs, tant que hi havia pèrdues significatives al fulls i fins i tot a la coberta, de pergamí i cartró. Les parts restants tenien tan poca consistència que amb prou feines es podia tocar.
Protocol notarial Ventura Gaspar Oriol Protocol notarial Ventura Gaspar Oriol
Foto 9: Coberta anterior i primers fulls, abans de restaurar.
Foto 10: Primer full, després de restaurar (s’ha laminat per anvers i revers).

Malauradament les taques són conseqüències bastant irreversibles de l’afecció de microorganismes, però la més nefasta és el debilitament de l’estructura físico-química, que és poc evident a primer cop d’ull però dramàticament tangible durant la manipulació.
Amb els fulls (o el què en restava) es va dur a terme una consolidació, laminant els més perjudicats, i es va completar la coberta perduda.
Protocol notarial Ventura Gaspar Oriol  Protocol notarial Ventura Gaspar Oriol
Foto 11: Primers fulls, abans de restaurar.
Foto 12: Primers fulls, després de restaurar (s’han laminat per anvers i revers).

Un comentari a “Llibre de la notaria d’Esparraguera

  1. No crec en les segones oportunitats. Tinc una amiga que es planteja tornar amb el seu ex-parella, que la va deixar quan aquest es va enamorar d’una altra dona, malgrat als seus dos fills en comú. No estic gaire a favor de les segones oportunitats, no acostumo a donar-les ni a donar-me-les. En Samuel Beckett té una frase sobre el fracàs que diu: Vas fracassar. Provar-ho una altra vegada. Fracassa millor. Una frase d’auto superació d’un pessimisme absolut. Però quan he vist el document restaurat, m’he donat compte que fas els miracle de donar segones oportunitats amb la teva feina… i terceres si és de menester. Felicitats pel teu treball.

    Joan Burriac

Què en penses?