TBO: De la ferralla a l’arxiu, un tresor salvat

(castellano)

¿Un tresor documental trobat entre la ferralla d’una deixalleria?
De l’insòlit descobriment se’n presenta avui una exposició a l’Arxiu Municipal Districte de Sants-Montjuïc: Manufactures Serra i Balet en postguerra. El TBO que va resultar d’aquesta troballa es va fer amb tanta il·lusió que el penjo de nou perque no falti entre les entrades del meu blog. I el dedico a l’arxiver que m’inspira les idees més eixelebrades.

Que el gaudiu! (feu clic en la imatge per a ampliar)

2013-009 Serra i Balet - TBO copia copia

Aquí pots veure en detall el procés de restauració dels documents.

7 comentaris a “TBO: De la ferralla a l’arxiu, un tresor salvat

 1. Des de la troballa de Howard Carter de la tomba de Tutankamón a la Vall del Reis i s’acosta al segle (1922), no s’havia produït un descobriment tan prodigiós, fruït de casualitats i causalitats, sincronies inversemblants que ens han portat a recuperar un part de la memòria històrica de la petita Manchester com va ser anomenada Barcelona, en forma de documents, que reflexa la revolució industrial que es va produir en les nostres contrades. Dels femers poden sorgir diamants. Felicitacions als eixelebrats que lluiten per preservar la memòria de tots.

  Hugo Sotil

 2. No estic totalment d’acord amb l’afirmació del sr. Hugo Sotil, i tampoc voldria desmerèixer aquest notable descobriment i crear una polèmica, però a l’any 1995 amb l’aparició de la famosa maleta mexicana entre les pertinències del general mexica Francisco Javier Aguilar, mort a l’any 1975, ambaixador de Mèxic en el govern de Vichy els anys 1941-42. Després de la seva mort, el director de cinema mexicà Benjamín Tarver va rebre de les mans de la seva tia, amiga del general (això és un eufemisme per a gent intel•ligent), els negatius de l’obra fotogràfica de Robert Capa. Crec que va ser una fita incontestable, a falta de l’aparició del testament d’Adolf Hitler, la faixa de Frida Kalo, o la lliga cama de Mata-Hari. Tardarem potser un altre segle, perquè les conjuncions astrals i la casualitat més acientífica faci aflorar un tresor d’aquesta magnitud.

  Emili Zapata

  • Efectivament, hi ha hagut tants altres re-descobriments… i més que n’hi haurà! Que el TBO sigui un homenatge a aquells herois anònims que ho fan possible.

 3. Magnífica, original, moderna, pedagògica la difusió que es fa de la notícia del descobriment de documentació de la centenària Fàbrica de filats Serra i Balet. Presentar venerables papers en forma de còmic, punta de llança de la modernitat absoluta, per encuriosir a petits i grans en la nostre història. Avui en dia que ja no creiem en res i ens estan cuinant a tots en l’olla podrida de l’oblit, perquè l’oblit és una estratègia de viure, és bo trobar-se, per si de cas, amb eixelebrats que mantinguin el dit en el gallet de la memòria. Bona feina. Felicitacions més cordials.
  Manel Roca

 4. Un creix sempre cap el seu passat, a la recerca del primer enlluernament. Aquesta feina aquí presentada ha estat personalment un enlluernament. Mentre el país no sàpiga que fer amb el seu passat, mai sabrà que fer amb el seu futur. Potser molts han acabat amb el passat, però el passat no ha acabat amb nosaltres. És bo que hagi algú que ens ho recordi de tant en tant, en forma d’encegadors missatges.
  Isabel Garcés

Què en penses?