Qui diu que el BluTack és ideal pels papers?

BluTack en fons de patrimoni industrial                                 (castellano / english)

Aquest catàleg de productes de l’històrica fàbrica de vidres Cristalerías Planell  pertany a l’Arxiu Municipal Districte les Corts i tenia BluTack a la coberta de cartolina.

En poc temps (mesos) l’adhesiu ha provocat taca de greix, oxidació de les fibres… i ha afavorit la formació d’un estrip. Perquè en voler desenganxar la cartolina de la superfície on era (una paret), el què s’ha trencat és al cartolina, i no la paret (lògic). Ja veieu que el suposadament no-greixós i reversible BlueTack no és ni una cosa ni l’altra: que no us enganyin!
Esquerra: abans de restaurar. Dreta: després
foto: Germà IturrateEl mateix fabricant afirma que el seu ús és idoni per a superfícies no-poroses, del que podem deduir (ja que ni es menciona, ni es concreta) que els papers en quedarien exclosos.

El tractament va consistir en treure primer la massilla adhesiva, i retirar després el romanent greixós per mitjà de dissolvents de baixa polaritat. L’estrip es va consolidar amb paper japonès de 3 gr per davant i més gruixut pel revers.

Un cop restaurat, el catàleg es va exposar a l’exposició de l’Arxiu Municipal Districte Les Corts (AMDC). “Viure a les Corts en el primer franquisme“.

S’ha pogut restaurar… però malfieu-vos del BlueTack si voleu estalviar-vos ensurts!Esquerra: abans de restaurar. Dreta: després

Relacionat → Mecanismes de degradació i tractament de taques de celo.

2 comentaris a “Qui diu que el BluTack és ideal pels papers?

 1. Mare de Déu!!!… aquests museòlegs que tant fan patir als arxivers. Vols dir que no és un xiclet douglas, dels de tota la vida…. possiblement aquest és el model de pluja de cobalt amb formigeig de menta amb una mica d’espurns de canyella. Hi ha que investigar qui consumeix especificament aquest producte, i trobarem qui és el que fa la mala praxis professional.

  • Benvolgut Juan Crisóstomo,

   Afortunadament els museòlegs cada cop més deleguen les tasques de manipulació més delicades en conservadors, o fan servir productes de qualitat contrastada.
   Les proves de solubilitat realitzades al taller descarten que es tracti de xiclets Douglas, que tenen un alt contingut en sucres però molt baix en greixos.

   Molt agraïda per la teva contribució, malfiaré dels museòlegs que prenguin aquests xiclets d’ara endavant.

Què en penses?