Papers (impregnats) al balcó, dimarts 21 a les 11h, en directe i en obert!

Hola a tots!

Papeles en el balcón és una iniciativa de la Universitat de Granada per donar formació en línia en aquests moments de confinament.
És idea i mèrit de la Dra. Teresa Espejo, catedràtica de conservació de paper en aquesta Universitat, i jo li agraeixo que m’hagi donat la oportunitat de participar-hi.

Dins del cercle de xerrades, la del dia 21 a les 11 tindrà dos apartats:
Un molt breu, que donarà a conèixer la restauració de paper a qui no la conegui; i una altra en la que es parlarà de papers vegetals impregnats.

Conferències online "Papers al balcó", sobre restauració de paper, universitat de granada

  • La primera part consta d’un vídeo en primícia mundial, en el que s’exposa el darrer projecte en el que he estat treballant i que pot interessar a un ampli espectre de públic, des de restauradors fins a persones que tinguin curiositat per la restauració del patrimoni.
    Es tracta d’una restauració de molt gran format. Per a realitzar-la s’han seguit les tècniques ja conegudes, però amb maquinària totalment innovadora.
    Fantàstica ocasió per a donar a conèixer la restauració de paper de manera senzilla, i també una oportunitat per a professionals de veure la restauració des d’un altre prisma.
  • La segona part serà segurament de major interès per a restauradors d’especialitat. És la mateixa xerrada que vaig fer al Symposium Technical drawings and reproductions, organitzada por Restauratoren Nederland, i que va tenir lloc a la Haia (Països Baixos) el 2014, pero aquesta vegada en castellà. El contingut de la mateixa està reflectit en aquesta entrada del blog.
    A més dels casos que ja vaig exposar en aquell simposi, tots ells obres del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, s’inclouran restauracions recentment realitzades del mateix tipus de papers, per exemple la restauració d’un dibuix a llapis en paper vegetal impregnat, amb cintes adhesives i notes a bolígraf. Una  obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, i que -si no fos pel confinament- estaria ara mateix exposada al Museu de Sitges, que va sufragar la restauració. També parlarem d’aquest altre dibuix de Can Quitèria (Sant Cugat del Vallès).

 

 

 

Restauració de paper vegetal amb inscripció a bolígraf Conservation of a gouache and pastel drawing on impregnated tracing paper. Restauració de dibuix a pastel i guaix en paper vegetal impregnat

Us espero dimarts 21 d’abril a les 11h, al canal en línia de la Universitat de Granada, per a veure la conferència en directe.
Si no podeu o ni hi arribeu a temps, no us amoïneu, perque la teniu aquí sota:

Fins aviat!

 


Agraïments:

 

  • Teresa Espejo, catedràtica de conservació de documents de la Universitat de Granada por ponerlo todo tan fácil y haber tenido esta brillante idea, y llevarla a cabo con gran éxito.
  • Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, per a comptar amb mi per a restauracions de la seva col·lecció tan meravellosa.
  • Col·lecció privada March i Moles, por cedir-me les seves obres i permetre’m que deixi volar la meva creativitat amb elles.

 


Vídeos, enllaços, referències i bibliografia mencionada durant la conferència:

Vídeos:

Apunts del blog i projectes publicats:

Altres recursos en línia:

 


Bibliografia:

  • Calcs i transparències, papers per a copiar. Restauració de papers vegetals impregnats . Udina, Rita. Dins del cicle de conferències “Papeles en el balcón”. Universitat de Granada. Abril, 2020. Publicat a: Papeles en eI balcón, capítol 2, págs. 41-67. Editat per la Universitat de Granada, 2021. ISBN: 978-84-338-6558-8, D.L: Gr./503-2021.
  • Los documentos de arquitectura y cartografía: qué son y cómo se tratan. A. Carrascal y R. Gil Tort. Colección: Archivos Siglo XXI. Editorial Trea, 2007. ISBN: 978-84-9704-335-9
  • Line, Shade and Shadow: The Fabrication and Preservation of Architectural Drawings. L. Olcott, 2011.
    ISBN: 978-90-6194-420-1
  • Architectural Photoreproductions: A Manual for Identification and Care. E. Kissel, E. Vigneau, 2007. ISBN-13: 978-1584562160 , ISBN-10: 1584562161
  • Paper and Water: A Guide for Conservators (Routledge Series in Conservation and Museology), 2010. G. Bahnik, I. Bruckle et alt.
    ISBN: 978-0750668316, 0750668318.

 


Contingut relacionat:

Restauració de papers vegetals impregnatsRestauració de papers amb cintes adhesivesRestauració de paper vegetal impregnat amb inscripcions a bolígrafEliminació d'un plastificat en una carta manuscritaRestauració de papers vegetalsRestauració de papers vegetals amb cintes adhesivesRestauració de mapa escolar envernissat (substitució del vernís)Restauració de papers vegetalsRestauració de dibuixos a llapis i aquarel·la de Domènech i MontanerRestauració de dibuix preliminar a pastel i guaix en paper vegetal impregnatRestauració de paper vegetal a retolador i bolígraf, un dibuix de Fernando HiguerasVídeo en Stop-motion que recull el procés de restauració d'un document en paper

2 Comments

  1. Ernesto Luna Ladron de Guevara 2021-07-28 at 14:50 - Reply

    Papers al balcó, ben airejats, que lis toqui l’aire!!!, un títol per un escrit… que remet instantàniament a les novel•les de Montserrat Roig… Molta paperassa i poc sabó, i tan ben restaurat que ho volen. Posar de manifest una realitat professional d’un ofici que mereix tota la consideració i respecte, reivindicant el valor de la restauració… amb Un pensament de sal i un pessic de pebre.

    • Rita Udina 2021-07-29 at 13:18 - Reply

      Gràcies Sr. Ernesto Luna Ladrón de Guevara,
      Ningú com vostè ha entès l’essència d’aquest ofici!
      🙂

Deixa un comentari

Filtra entrada per: