Blanqueig solar de gravat de Picasso

CASTELLANOenglish

 • Beneficiari: Col·lecció particular.
 • Objecte: Gravat (aiguafort i buril). Prova d’artista. “Torero y caballo pisoteados por el toro” de la sèrie de gravats La Tauromàquia.
 • Autor: Pablo Picasso
 • Data: 1929.
 • Danys: Esgrogueïment, taques de reserva d’oxidació (el passe-partout ha enfosquit la part exterior del gravat), cintes autoadhesives y reforços antics.
  És d’allò més comú trobar taques que són “reserves”, o sigui, que provoquen un envelliment desigual en una mateixa obra. En aquest cas el passe-partout ha acidificat la vora externa de la obra, enfosquint-la.
 • Tractament de restauració: Eliminació de les cintas adhesives i reforços, neteja aquosa, blanqueig solar i aplanat en tensió. El blanqueig solar no blanqueja a un to més clar del que hagués tingut mai el paper, per això el resultat   iguala la oxidació desigual i blanqueja el paper al seu to original.
  L’aplanat per tensió garanteix que es mantingui la petjada del gravat.
 • Sistema de presentació: Muntat de conservació a mida per a l’emmagatzematge i l’exposició. Es pot utilitzar tant com a carpeta, (un cartró de conservació sota del gravat i una cartolina a sobre) o bé com a sistema de presentació. Es pot emmarcar sense desmuntar, plegant la cartolina cap enrere. L’obra està adherida al cartró amb unes xinxetes de paper japonès.
 • Restauradors: Rita Udina.
 • Altres enllaços: Instagram (a sota), o altres exemples de blanqueig solar.

View this post on Instagram

?? Conservation of a print by #Picasso . Happy to have such a nice artwork, and proud of the outcome after #lightbleaching ? . We did #taperemoval , #wetcleaning , #deacidification , #flattening and housing as well ?. Swype to see the #beforeandafter, and ?? Check link in Bio for more details. . . ?? Restauración de un #grabado de Picasso. Contenta de tener una obra tan bonita, y feliz con el resultado del #blanqueosolar ?. También ha habido #eliminaciónDeAdhesivos , #limpiezaacuosa , #desacidificación , #AplanadoPorTensión y montado para exposición ?. Desplaza la imagen para ver el #antesydespués ?? pincha el enlace de la bio para más detalles. . . CAT.: Restauració de #gravat de Picasso. Contenta de tenit una obra tan bonica, i feliç amb el resultat del #blanqueigsolar ?. També hi ha hagut #eliminacióAdhesius , #netejaaquosa , #desacidificació , #AplanatPerTensió i muntat per a exposició ?. Desplaça la imatge per a veure l' #abansidesprés ?? fes clic a l'enllaç de la bio per a més detalls . . . #paperconservation #restauracióndepapel #restauraciódegravats #restauracióndegrabados #restauraciódepaper #restauracióndepapel #tauromaquiapicasso #restauraciondepapel #printconservation

A post shared by ℝ??? ?????. ℙ???? & ???? ℂ???. (@ritaudina_conservation) on

Abans i després del blanqueig solar (restauració de gravado de Picasso)Muntat de conservació per a emmagatzematge i exposició per a un gravat de PicassoSujeto a licencia Creative Commons. Compartir IGUAL citando AUTOR