Restauració de manuscrits medievals en paper de draps

CASTELLANOenglish

  • Beneficiari: Arxiu Comarcal del Baix Ebre (Tortosa, Tarragona), Generalitat de Catalunya.
  • Objecte: Dos manuscrits medievals en paper de draps amb enquadernació flexible en pergamí. Ambdós lligalls estan cosits sobre reforços interns de pergamí (amb nusos independents enrotllats al llom). El fil és de pergamí enrotllat i un d’ells està, a més, cosit sobre reforços externs de pells, tot i que quasi no en queda res  (vegeu vídeo de l’instagram, a sota).
  • Data: Són de 1356 i 1369.
  • Danys: Trencament del relligat, pèrdua de part molt important de les cobertes, de pergamí. Pèrdua del suport cel·lulòsic degut als corcs i als microorganismes.
  • Tractament de restauració: Hi estem treballant! Per ara la Maria i la Se Hee estan documentant tots els fragments trobats entre els fulls, i a mesura que els completem, els reintegrem amb polpa a la màquina reintegradora.
  • Restauradors: Maria Correa, Se Hee Song, Rita Udina.
  • Altres enllaços: Àlbum facebook, vídeo i fotos d’Instagram. Fes clic a l’ENTRADA si vols veure el document fent salts i bots de felicitat.

restauradors recomponent manuscrit medieval de paper de draps

View this post on Instagram

🇬🇧 Examining 14th century ⏳ #manuscripts for #conservation treatment. Or examining what's left of them, since #woodworm have eaten a great deal of it! They have a simple and beautiful #limpvellumbinding and the signatures are sewn on #parchment . . 🇪🇸 Examinando #manuscritos del #sigloXIV ⏳ para su #conservaciónyrestauración . Bueno, lo que queda, poque los #anóbidos se los han merendado ya en gran parte! Tienen una preciosa y simple #encuadernaciónflexible en #pergamino, cosida sobre refuerzos de piel. . CAT. Examinant #manuscrits del #segleXIV⏳ per a la seva #conservacióirestauració . O el què en resta, perquè els #corcs se n'han menjat ja una bona part! Tenen una preciosa i senzilla #enquadernacióflexible amb els quaderns cosits sobre reforços de #pergamí . . . #bookstagram #encuadernacionflexible #archivohistorico #arxiuhistoric #arxiuscomarcals #arxiuhistòric #historicalarchive #restauracióndelibros #restauraciódellibres #bookconservation #restauraciondelibros #encuadernacioneshistóricas #enquadernacionshistòriques

A post shared by ℝ𝕚𝕥𝕒 𝕌𝕕𝕚𝕟𝕒. ℙ𝕒𝕡𝕖𝕣 & 𝔹𝕠𝕠𝕜 ℂ𝕠𝕟𝕤. (@ritaudina_conservation) on

Compartir IGUAL citant AUTORA i ENLLAÇ