Restauració del “Llibre de antiguitats i ordinacions de la comunitat”

CASTELLANOenglish

 • Beneficiari: Arxiu Comarcal del Vallès Occidental (Terrassa), Generalitat de Catalunya
 • Objecte: El “Llibre de antiguitats i ordinacions de la comunitat” és el document manuscrit més antic que relata la història de Terrassa.
  L’enquadernació és reaprofitada, és a dir que les cobertes haurien pertanyut a una altre llibre, fet comú en aquella època, atès que les matèries primeres (pergamí, pell) eren molt preuades. L’adaptació d’aquestes cobertes, d’un format significativament diferent al manuscrit que vesteix actualment, ocasiona alteracions estructurals notables: l’obertura del llibre és anòmala, i el relligat té el queix anterior desplaçat.
  A més de la reutilització de les cobertes, hi ha una sèrie de reparacions antigues als fulls, fetes amb molta cura de no cobrir el text, i fins i tot reproduint-ne algunes parts, imitant la cal·ligrafia (en realitat aquestes notacions posteriors semblen fetes ben bé per la mateixa persona).
 • Autor: Va ser escrit per Joan Arnella (1570-1639), vicari Perpetu de Sant Pere, notari i arxiver de la comunitat de Preveres de Terrassa.
 • Data: 1594-1639
 • Danys: Danys importants a les cobertes: arrugues i abrasió del pergamí, pèrdues per rosegadors (ratat), brutícia, trencament i pèrdua de les brides. Danys estructurals importants al relligat. Desperfectes als fulls manuscrits de l’interior: vores rebregades, estrips.
 • Tractament de restauració: Neteja, aplanat del pergamí de les cobertes, reintegració de llacunes, restitució de les brides, consolidació dels danys estructurals al relligat. Durant el tractament s’han trobat, a dins dels cartrons que formaven les tapes de l’enquadernació reaprofitada, unes altres tapes de pergamí, amb tota probabilitat les originals. En aquestes altres s’hi pot llegir: “Llibre de visitas de S. Pera de Tarrassa, 1611”.
  Les “visites” a les de les que parla, serien les visites episcopals que es feien periòdicament, que solien ser per a netejar els patenes i comprovar si faltaven llibres, però també se’n van fer unes altres d’extraordinàries destinades a fer activitats arqueològiques.
 • Direcció del projecte: Rita Udina.
 • Restauradors: Paula Bueso, Ana Tourais, Rita Udina.
 • NOTA DE PREMSA: Descarrega-la aquí.
 • Altres enllaços: Aquest fet insòlit és notícia als següents mitjans:
  Terrassa Digital (4/12/2020).
  Diari de Terrassa (4/12/2020).

També hi ha imatges del mateix llibre als minut 0:16″ i 2:53″ d’aquest altre vídeo més a sota.

Llibre amb cobertes de pergamí reutilitzades abans i després de la restauracióTroballa dins les cobertes reaprofitades: una enquadernació en pergamí més antigaFotografia amb llum UV (fent el text manuscrit més visible) de la coberta original trobada dins del cartró
Manuscrit s. XVII, abans de la restauracióManuscrit s.XVII, després de la restauració

Compartir IGUAL citant AUTORA i ENLLAÇ


Sobre aquest taller de restauració: