Enciclopèdia: restauració, enquadernació facsímil i sobrecobertes

CASTELLANOenglish

 • Beneficiari: Col·lecció privada
 • Objecte: Volums de l’Enciclopèdia, primera i tercera edicions.
  Tercera edició (1759): dos volums amb enquadernació semi-flexible en pergamí, guardes de paper a l’engrut, capçades cosides sobre nucli de pergamí i talls marbrats.
  Primera edició (1751): enquadernació en pasta, amb decoració jaspiada o tacada que en anglès s’anomena cat’s paw (petjades de gat) i de la que no he sabut trobar la correspondència en català. Seria una variant de la pasta espanyola, en la que el clapejat recorda les petjades d’un gat. Les capçades eren cosides i els talls pintats en vermell.
 • Danys: Pèrdues notòries al pergamí de les terceres edicions, i danys en les capçades. Desperfectes lleus en les enquadernacions en pasta (primeres edicions).
 • Tractament de restauració:
  Per a les terceres edicions: consolidació i reintegració de les pèrdues en el pergamí, reforç i substitució de les capçades trencades, elaboració de sobrecobertes de pell, imitant les primeres edicions.
 • Restauradors: Kristiina Mosel, Clàudia Callau, Rita Udina.
 • Altres enllaços: Llegeix l’entrada No hi ha solucions gordianes pel sofert restaurador si en vols saber més. A l’entrevista d’I-Bookbinding (vídeo a sota) pots veure l’enquadernació facsímil i una primera edició original. Al programa de “Ja t’ho faràs” (vídeo a sota de tot) es mostren les terceres edicions enquadernades en pergamí durant la seva restauració.

Enquadernació semi-flexible en pergamí, talls marbrats, capçades cosides amb nucli de pergamí

Sujeto a licencia Creative Commons. Compartir IGUAL citando AUTOR