Restauració de manuscrits amb enquadernació flexible en pergamí amb solapa

CASTELLANOenglish

  • Beneficiari: Arxiu Comarcal del Baix Empordà (La Bisbal de l’Empordà, Girona). Generalitat de Catalunya.
  • Objecte: Dos lligalls manuscrits en paper verjurat, amb enquadernació flexible en pergamí amb solapa. Ambdós tenen relligat sobre reforços de pell, cosits al llom (vegeu foto de la capçalera). Tanques de botó en pell, i rematat del plecs amb pell adobada a l’alum.
  • Data: Daten de 1719-1752 (llibre de rendes) i 1713-1852 (llibre de canalar, el que es mostra en totes les imatges).
  • Danys: Arrugues, estrips, llacunes en l’enquadernació, desperfectes en les solapes, i trencament dels botons, brides i rematats dels plecs. Els fulls tenen desperfectes lleus: arrugues, aurèoles d’humitat i taques d’afectacions passades de microorganismes.
  • Tractament de restauració: Neteja en sec, aplanat, consolidació de les cobertes, restitució dels elements trencats (brides, botons, cosits…). Neteja humida dels fulls més bruts i empeltat dels estrips.
  • Restauradors: Se Hee Song, Rita Udina.

Enquadernació flexible amb solapa abans (esquerra) i després de la restauració (dreta) Enquadernació flexible amb solapa abans (esquerra) i després de la restauració (dreta)

View this post on Instagram

🇬🇧 Some details of the conservation of a #limpvellum bound #manuscript posted some days ago [👉🏼Check link in Bio]. Attention to the reinforced tackets: #parchment + leather. We could re-use the originals holes of sewing, both in the spine and the turn-in, so they needed to match exactly after flattening. The tackets were reproduced because many of the several damages. However, I am happy and proud of the result! It wouldn.t be the same if it weren't for the participation of the excellent korean conservator SeHee Song @sonsorosong 🙌🏼. . 🇪🇸: Algunas imágenes de detalle de la restauración de un #manuscrito #encuadernaciónflexible en pergamino, un proyecto que publiqué ya hace unos días [👉🏼 enlace en la Bio]. Atención a los refuerzos del cosido de dos capas: #pergamino + piel. Pudimos reutilizar los agujeros originales, que atravesaban el pliegue y el lomo, y tenían que coincidir exactamente después del aplanado. Los refuerzos se preprodujeron por estar demasiado rotos. Aún así, contenta y orgullosa del resultado! Que no habría sido el mismo de no ser por la excelente restauradora coreana SeHee Song @sonsorosong 🙌🏼 . ℂ𝔸𝕋.: Algunes imatges de detall de la restauració d’un #manuscrit amb #enquadernacióflexible en pergamí, un projecte que ja vaig publicar fa uns dies [👉🏼 enllaç de la Bio]. Pareu atenció als reforços del cosit en dues capes: #pergamí i pell. Hem pogut reutilitzar els forats originals, que travessaven tant el llom com el plec del folre, i per tant calia que coincidissin exactament després d’aplanar. Els reforços es van reproduir perque estaven massa malmesos. Amb tot, contenta i orgullosa del resultat! Que no hauria estat el mateix de no ser per l'excel·lent restauradora coreana SeHee Song @sonsorosong 🙌🏼. . . . #encuadernacionflexible #bookconservation #restauracióndelibros #bookstagram #restauraciódellibres

A post shared by ℝ𝕚𝕥𝕒 𝕌𝕕𝕚𝕟𝕒. ℙ𝕒𝕡𝕖𝕣 & 𝔹𝕠𝕠𝕜 ℂ𝕠𝕟𝕤. (@ritaudina_conservation) on