Es poden treure els “celos”?

← Preguntes més freqüents

CASTELLANOEnglis

La resposta és!

El celo, aquesta cinta autoadhesiva per “reparar” papers, forma part de nombroses obres del patrimoni documental susceptible de preservar. Li devem aquest meravellós invent al Sr. Richard Drew, l’any 1930 (o 1925?). → Veure la resta del contingut aquí (explicació de els imatges de sota)
Taques de greix i oxidació Plànol amb celo restaurat
celo que es desplaça, i brutícia de... jersei de llana fosca? Celo restaurat
Reparació amb celo que provoca estrips, taques i oxidació Plànol en paper ceba manuscrit a llapis de grafit. Taques de celo i oxidació Imprès amb taques de greix i arrugues a causa del celo (abans/després) Plànol que en desplegar ha provocat un estrip a l'altre costatTraient tires de celo d'un diazotip aquarel·lat Tractament de celos durant (esquerra) i després de la seva restauració (dreta)

2010-048-03 i 05 copia

Imprès sobre paper amb celos (detall). Abans del tractament (esquerra) i després (dreta). En aquest cas ha estat possible un major efecte visual de l’extracció de celos. El paper ha estat també rentat i consolidat, afegint-ne a la part perduda.

Dibuix Opisso

Dibuix d’Opisso, col·lecció particular. A l’esquerra, abans del tractament, a la dreta després de treure els celos i fer la neteja humida i desacidificació. Si bé la causa de la taca (el greix del celo) ha estat eradicada, malauradament la taca de les fibres oxidades durant anys resta encara present, tot i que en menor grau.

Dibuix Opisso